Dječje poduzetništvo u Podgoraču

S obzirom da nam se unazad nekoliko godina projekt dječjeg poduzetništva pokazao kao uspješan nastavili smo ga i ove godine. Spajamo dvije stvari – recikliranje (djeca izrađuju uporabne predmete od otpada) i poduzetništvo (izlažu svoje proizvode i za njih dobiju dobrovoljne priloge) te se zato zove “Od poduzetnog djeteta do poduzetnika”.

Roditelji su se pokazali kao izvrsni suradnici. Poslali su: stare rifle, stare cd-e, limenke od kave, limenke od pašteta, staklenke, čepove (plastične, metalne, plutene), ostatke svijeća, dugmad, vunu. Djeca su nekoliko tjedana (tijekom travnja i svibnja) vrijedno izrađivala: podmetače za čaše od starih cd-a, privjeske za ključeve (od dugmadi, od drvenih oblutaka, od plutenih čepova, od vune), vaze od staklenki, magnete za hladnjak (od metalnih i plastičnih čepova), kasice-prasice od limenki, svijeće u limenkama od pašteta, sapune.  U  dio obojanih limenki djeca su zajedno s roditeljima posadila biljke čuvarkuće. Kolegica Antonija Pavlović nam je pomogla i od starih rifli sašila pregače.

Dana 31.5. 2019. godine napravili smo izložbu dječjeg stvaralaštva ispred Vatrogasnog doma u Podgoraču. U prijevozu predmeta i postavljanju izložbe te prezentiranju dječjih radova pomagali  su roditelji. Izložba je bila vrlo dobro posjećena, djeca su prezentirala  svoje proizvode, objašnjavala kako su ih napravila te za što se mogu koristiti. Od prikupljenog novaca planiramo platiti ulaznice u Vili Magic u Đakovu i boravak  kod mađioničara J. Ciganovića. Ove godine idemo 11.lipnja. To je zajedničko druženje djece i roditelja za kraj godine i već je postalo tradicionalno. Djeca jako vole ovaj izlet. Na pozornici pokažu roditeljima kratki program koji pripremimo za njih. Nakon toga svi zajedno pogledaju mađioničarsku predstavu našeg domaćina, a onda slijedi igra na imanju (na trampolinu, ljuljačkama, klackalicama, nogomet) i ono što najviše vole, kupanje u bazenu.

 Tekst i fotografije:

 Tihana Barić, odgojiteljica