Blagoslov kruha i krušnih proizvoda

Kruna ovotjednih aktivnosti obilježavanja Dana kruha u vrtiću današnji je blagoslov kruha i krušnih proizvoda. Za ovaj dan pripremali smo se različitim aktivnostima. Tako su djeca uz stihove, priče, likovni izričaj, pjesme te praktične i radne aktivnosti miješenja tijesta doživjela važnost kruha za život.

Danas je, zahvaljujući djeci i roditeljima prebogati svečarski stol u vrtićkoj dvorani blagoslovio naš župnik, fra Zoran Bibić.

„Kruh nam je hrana s neba, svakog dana svima treba. Daj nam Bože kruha dosta za domaćeg i za gosta“. Riječi su ovo molitve djece naše vjerske skupine kojoj su se pridružili i ostali mališani koji je znaju.

Nakon blagoslova, molitve  i zahvale te pjesama posvećenih kruhu i onima koji ga spravljaju djeca su s odgojiteljicama po skupinama blagovala blagoslovljene krušne proizvode, a po odlasku kući ponudit će i roditelje.

Tekst: Marina Lazar

Fotografije: Snježana Kanđera i Valentina Vondrak

Dječji tjedan

Iz mnoštva aktivnosti ovoga za djecu posebnog tjedna izdvojit ćemo posjet učenika prvog razreda područne škole iz Budimaca i njihove učiteljice Patricije Hercog.

Predivno druženje je započelo zagrljajima jer se većina prvašića i vrtićanaca međusobno poznaju iz ne tako davnih zajedničkih vrtićkih dana. Kroz radionicu smo nastavili naše druženje. Tema radionice bila je Zdrava hrana i piramida pravilne prehrane. Zajedno smo otišli u školsku knjižnicu gdje smo na projektoru pogledali nekoliko kratkih filmića (Čarobna ploča-Čuvari prirode- Biljke i zdrava hrana) te poslušali i otpjevali dječju pjesmicu o Zdravoj hrani. Uslijedio je povratak u prostorije vrtića gdje smo na tri radna mjesta postavili određene zadatke za rad u skupinama. Jedna skupina je izrezivala iz promotivnih letaka fotografije hrane kako bi ih druga skupina složila i zalijepila u piramidu zdrave prehrane, a mališani treće skupine od plastelina su oblikovali razno voće i povrće-zdravu hranu. Ručice su vrijedno izrezivale, slagale, lijepile i oblikovale. S nama je bila i gospođa Dušanka Unfirer kao sudionica radionice i pomagač malenima. Odmorili smo se i zasladili uz mnoštvo voća koje su vrtićanci i njihovi roditelji pripremili za sve. Susret smo završili uz poziv školaraca da ih posjetimo u njihovoj školi u Budimcima, što smo sa osmjesima prihvatili. Djeca su kroz radionicu Zdravstvenog odgoja naučili razlikovati poželjne od nepoželjnih namirnica u našoj prehrani, nabrajali zdrave i nezdrave namirnice te posljedice prekomjernog unosa nezdravih namirnica u svoje tijelo (pokvareni zubići, debljina, bolesti, bolni trbuh). Radujemo se  našem sljedećem susretu!

Odgojiteljica Tihana Barić