Obilježili smo Dan pobjede, 21.9.

Domoljublje je važna stavka u odgoju i formiranju identiteta. Učimo djecu od najranije dobi ljubavi prema sebi, svojima bližnjima, ljudima općenito, prema svijetu te dakako i prema domovini. Tako smo i ove godine mi vrtićanci, najmlađi građani našeg grada na primjeren način obilježili Dan pobjede.

Tijekom tjedna, razgovaralo se o gradu, crtalo na temu grada, modelirali i crtali grbovi grada i republike,  slušala himna domovine i vrtića, modelirali suveniri koji bi mogli predstavljati naš grad, gradilo, slušalo priče o događajima iz 1991. Glavna aktivnost bila je danas, na sam Dan pobjede, kada smo odlaskom do spomen obilježja Uskrsla Hrvatska, molitvom i paljenjem svijeća poklonili se i odali počast poginulim braniteljima. Ovu internu svečanost uveličao je i roditelj iz naše vjerske skupine, hrvatski branitelj, gospodin Ivica Lovošević poželjevši djeci sretno djetinjstvo i život bez rata.

A mi današnjom aktivnošću poručujemo „Neka je vječna slava i hvala našim braniteljima!“

Tekst i fotografije:

Marina Lazar, pedagoginja

Hrvatski Olimpijski dan 2017

I mi, najmlađi, na svoj način svake godine obilježavamo Hrvatski olimpijski dan, popularno      (i simbolično) nazvan HOD. Ovo je dan koji je posvećen datumu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora (10. rujna). Manifestacija promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Naravno, nama je važno i na prvom mjestu kretanje, igra i dobra zabava uz poštivanje dogovorenih pravila lijepog i sportskog ponašanja. Vanjska poveznica ove tradicionalne manifestacije je bijela majica kao simbol „zastave prijateljstva“, odnosno olimpijske zastave koja je uz ucrtane krugove opće prihvaćen olimpijski simbol koji nosi poruku prijateljstva, mira i fair playa. Sve su ovo vrijednosti koje promoviramo u vrtiću od najranije dobi, ne samo kroz današnje aktivnosti provedene u sklopu HOD-a. A provedeno je: PPT prikaz svih olimpijskih sportova uz davanje informacija djeci kako su olimpijske igre izgledale nekada, a kako je to danas, podizanje zastave i slušanje državne i vrtićke himne, različite natjecateljske aktivnosti i igre loptom te šetnja gradom u kojoj je sudjelovalo oko 160 djece obučene u bijele majice.

Kako fotografije govore više od riječi, evo dijela današnjih aktivnosti:

Tekst: Marina Lazar

Fotografije: Marina Lazar i Jelena Brkić