Blagoslov kruha i krušnih proizvoda

Kruna ovotjednih aktivnosti obilježavanja Dana kruha u vrtiću današnji je blagoslov kruha i krušnih proizvoda. Za ovaj dan pripremali smo se različitim aktivnostima. Tako su djeca uz stihove, priče, likovni izričaj, pjesme te praktične i radne aktivnosti miješenja tijesta doživjela važnost kruha za život.

Danas je, zahvaljujući djeci i roditeljima prebogati svečarski stol u vrtićkoj dvorani blagoslovio naš župnik, fra Zoran Bibić.

„Kruh nam je hrana s neba, svakog dana svima treba. Daj nam Bože kruha dosta za domaćeg i za gosta“. Riječi su ovo molitve djece naše vjerske skupine kojoj su se pridružili i ostali mališani koji je znaju.

Nakon blagoslova, molitve  i zahvale te pjesama posvećenih kruhu i onima koji ga spravljaju djeca su s odgojiteljicama po skupinama blagovala blagoslovljene krušne proizvode, a po odlasku kući ponudit će i roditelje.

Tekst: Marina Lazar

Fotografije: Snježana Kanđera i Valentina Vondrak

Dječji tjedan

Iz mnoštva aktivnosti ovoga za djecu posebnog tjedna izdvojit ćemo posjet učenika prvog razreda područne škole iz Budimaca i njihove učiteljice Patricije Hercog.

Predivno druženje je započelo zagrljajima jer se većina prvašića i vrtićanaca međusobno poznaju iz ne tako davnih zajedničkih vrtićkih dana. Kroz radionicu smo nastavili naše druženje. Tema radionice bila je Zdrava hrana i piramida pravilne prehrane. Zajedno smo otišli u školsku knjižnicu gdje smo na projektoru pogledali nekoliko kratkih filmića (Čarobna ploča-Čuvari prirode- Biljke i zdrava hrana) te poslušali i otpjevali dječju pjesmicu o Zdravoj hrani. Uslijedio je povratak u prostorije vrtića gdje smo na tri radna mjesta postavili određene zadatke za rad u skupinama. Jedna skupina je izrezivala iz promotivnih letaka fotografije hrane kako bi ih druga skupina složila i zalijepila u piramidu zdrave prehrane, a mališani treće skupine od plastelina su oblikovali razno voće i povrće-zdravu hranu. Ručice su vrijedno izrezivale, slagale, lijepile i oblikovale. S nama je bila i gospođa Dušanka Unfirer kao sudionica radionice i pomagač malenima. Odmorili smo se i zasladili uz mnoštvo voća koje su vrtićanci i njihovi roditelji pripremili za sve. Susret smo završili uz poziv školaraca da ih posjetimo u njihovoj školi u Budimcima, što smo sa osmjesima prihvatili. Djeca su kroz radionicu Zdravstvenog odgoja naučili razlikovati poželjne od nepoželjnih namirnica u našoj prehrani, nabrajali zdrave i nezdrave namirnice te posljedice prekomjernog unosa nezdravih namirnica u svoje tijelo (pokvareni zubići, debljina, bolesti, bolni trbuh). Radujemo se  našem sljedećem susretu!

Odgojiteljica Tihana Barić

Bolnica za medvjediće

Jedna od već tradicionalnih aktivnosti u organizaciji Društva Naša djeca Našice kojoj se vrtić rado odaziva je „Bolnica za medvjediće“. Prilika je ovo da naši mališani u ulozi skrbnika svojih plišanih ljubimaca dožive susret s liječnicima kao jednu ugodnu i bezbolnu aktivnost. Ulogu liječnika odlično su odradili studenti Medicinskog fakulteta iz Osijeka. Ovo je za naše malene, a i za njih jedan zanimljiv, lijep i ugodan doživljaj. Projekt se provodi već niz godina diljem Hrvatske, a osnovni cilj mu je smanjiti strah od odlaska liječniku.

Tekst i fotografije: Marina Lazar

Obilježili smo Dan pobjede, 21.9.

Domoljublje je važna stavka u odgoju i formiranju identiteta. Učimo djecu od najranije dobi ljubavi prema sebi, svojima bližnjima, ljudima općenito, prema svijetu te dakako i prema domovini. Tako smo i ove godine mi vrtićanci, najmlađi građani našeg grada na primjeren način obilježili Dan pobjede.

Tijekom tjedna, razgovaralo se o gradu, crtalo na temu grada, modelirali i crtali grbovi grada i republike,  slušala himna domovine i vrtića, modelirali suveniri koji bi mogli predstavljati naš grad, gradilo, slušalo priče o događajima iz 1991. Glavna aktivnost bila je danas, na sam Dan pobjede, kada smo odlaskom do spomen obilježja Uskrsla Hrvatska, molitvom i paljenjem svijeća poklonili se i odali počast poginulim braniteljima. Ovu internu svečanost uveličao je i roditelj iz naše vjerske skupine, hrvatski branitelj, gospodin Ivica Lovošević poželjevši djeci sretno djetinjstvo i život bez rata.

A mi današnjom aktivnošću poručujemo „Neka je vječna slava i hvala našim braniteljima!“

Nema slika u ovoj galeriji.

Tekst i fotografije:

Marina Lazar, pedagoginja

Hrvatski Olimpijski dan 2017

I mi, najmlađi, na svoj način svake godine obilježavamo Hrvatski olimpijski dan, popularno      (i simbolično) nazvan HOD. Ovo je dan koji je posvećen datumu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora (10. rujna). Manifestacija promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Naravno, nama je važno i na prvom mjestu kretanje, igra i dobra zabava uz poštivanje dogovorenih pravila lijepog i sportskog ponašanja. Vanjska poveznica ove tradicionalne manifestacije je bijela majica kao simbol „zastave prijateljstva“, odnosno olimpijske zastave koja je uz ucrtane krugove opće prihvaćen olimpijski simbol koji nosi poruku prijateljstva, mira i fair playa. Sve su ovo vrijednosti koje promoviramo u vrtiću od najranije dobi, ne samo kroz današnje aktivnosti provedene u sklopu HOD-a. A provedeno je: PPT prikaz svih olimpijskih sportova uz davanje informacija djeci kako su olimpijske igre izgledale nekada, a kako je to danas, podizanje zastave i slušanje državne i vrtićke himne, različite natjecateljske aktivnosti i igre loptom te šetnja gradom u kojoj je sudjelovalo oko 160 djece obučene u bijele majice.

Kako fotografije govore više od riječi, evo dijela današnjih aktivnosti:

Nema slika u ovoj galeriji.

Tekst: Marina Lazar

Fotografije: Marina Lazar i Jelena Brkić