Jesenka i eko dan

Bogatstvo jeseni vječita je inspiracija za sve, tako i za naše predškolce.

Danas je obilježena jesenska svečanost na razini skupina ali i na razini vrtića. U sklopu istoga realiziran je eko dan te je prezentirana Zelena zastava koju smo dobili početkom srpnja 2020. godine. Dobiti ovakvo priznanje je svojevrsna verifikacija dosadašnjih aktivnosti koje smo s djecom  provodili i provodimo već niz godina. Briga za prirodno, ali i društveno okruženje, ekološki odgoj i kultura, samoodrživost, neke su od vodilja naših aktivnosti tijekom prošlih godina što prepoznaju naši roditelji, partneri, radnici vrtića i suradnici koji su sudjelovali u projektu na razini vrtića „Eko akcijama do eko vrtića“.

Raduje nas ovaj trenutak i stoga ga dijelimo s vama!

Ravnateljica

Snježana Kanđera,

magistra predškolskog odgoja

Draga naša djeco, dragi naši roditelji i suradnici!

Nova pedagoška godina je započela u drugačijim okolnostima nego ikada do sada. Obilježile su ju mjere koje provodimo vezano uz prevenciju COVID-19.

No, sve nas to nije spriječilo da organiziramo niz aktivnosti i sadržaja kojima smo omogućili bezbrižniji i lakši proces adaptacije našim mališanima, osobito djeci koja su po prvi puta naši polaznici. Dan po dan, savladavali smo izazove koji su bili pred nama, a tako nastavljamo i ubuduće.

S radom je počeo naš Područni vrtić u Jelisavcu. Ponosni smo na ovaj projekt, njegovu realizaciju i završetak. U dvije skupine djece je upisano tridesetšest polaznika iz Jelisavca, Lile, Lađanske, Velimirovca i Našica. Zaposleni su novi radnici. Sve to doprinosi boljem standardu i kvalitetnijim uvjetima odrastanja djece rane i predškolske dobi.

Podrška smo obiteljima, s roditeljima razvijamo intenzivan partnerski odnos, što se prepoznaje i vrednuje.

U tjednu smo kojim obilježavamo dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Zahvaljujemo za sve dobro kojim smo okruženi, za svu pažnji koju posvećujemo jedni drugima.

Ravnateljica

Snježana Kanđera,

magistra predškolskog odgoja

Poštovani roditelji!

WEB stranice i tehnologija ne mogu zamijeniti dječji smijeh i žamor koji svakodnevno odzvanja u našim sobama dnevnih boravaka, po hodnicima i dvorištu vrtića. No, u ovim trenutcima bitno je sačuvati zdravlje svih: od najmlađih do najzrelijih.  Kako je ovo doba COVID-19 promijenilo naše svakodnevne radne navike, susrete, druženje i provođenje zajedničkih aktivnosti, promišljali smo kako bismo vrijeme koje djeca provode kod kuće, sa svojim roditeljima, učinili sadržajnijim i bogatijim.

Ideja nije nedostajalo, tako da ćemo vam slati prijedloge koje ćete moći vidjeti na našoj stranici.

Vjerujemo da ćete se zabaviti, naučiti nešto novo, družiti se u krugu obitelji i što je najbitnije-biti strpljivi.

Sve vas puno, puno, pozdravljamo!

Čuvajte se, pazite se!

Ovdje možete preuzeti materijale koje smo Vam pripremili!

Od bočice do voćkice

Poštovani roditelji!

Želimo Vas obavijestiti o akciji sakupljanja plastičnih boca vezano uz EKO projekt „Od bočice do voćkice“.

Sakupili smo ukupno 310,00 kuna. U srijedu, 26.2.2020. godine iskoristili smo sunčano prije podne te otišli u nabavku jaglaca na tržnicu te mini voćke jabuke koju smo kupili u „Drvenjari“. Djeca su se s nestrpljenjem vraćala u vrtić da bi što prije zasadila kupljeno. Aktivno su sudjelovali svi, od kopanja, sadnje, do zalijevanja. Uživaju u ovakvim aktivnostima i raduju se nastavku istih.

Zahvaljujemo svima koji sudjelujete u ovome projektu jer bez Vaše pomoći ne bi mogli organizirati ovakve aktivnosti ( roditeljima, djedovima i bakama, jednoj baki koja ima unuka u skupini „Kruška“, kolegicama iz skupine „Jabuka“, našim vrijednim spremačicama, tajništvu, ravnateljici, psihologinji te majstoru Nikoli koji sve naše sakupljene boce redovito odvozi u trgovinu i mijenja za novac ).

Ekološke aktivnosti DV Zvončić Našice-Grad Našice

Naši gosti: Željko Bortek, geolog Našicecementa  i Josip Gregac, koordinator  udruge Lijepa naša

Suradnja vrtića s članovima obitelji djece uvijek je u interesu najmlađih. Posjete, susreti, zajedničke aktivnosti i druženja donose nova iskustva, znanja, razvijaju kompetencije ne samo najmlađih nego i starijih. Svaki susret ili gostovanje u skupinama vrtića i za odrasle je poseban doživljaj. Promatrajući aktivnosti i ponašanja mališana, nerijetko izražavaju čuđenje i oduševljenje onim što djece znaju, za koja sve područja pokazuju interes.

Tako je bilo i  6. ožujka 2020.godine. Skupinu Bubamara odgojiteljica Jasne Resler i Draženke Marček posjetio je geolog Našicecementa Željko Bortek, ponosni djed jedne djevojčice iz ove skupine.

Cilj susreta i druženja je bio upoznati djecu s geološkim nalazima stijena i minerala te ostacima fosila, s područja Našica i Orahovice. Prezentirana je povijest i poveznice između Panonskog i Jadranskog mora. Uz suglasnost uprave Našicecementa dio iskopina poklonjen je vrtiću, na čemu zahvaljujemo, kao edukativno i materijalno dobro ovoga kraja koje će naći svoje prikladno mjesto u našoj predškolskoj ustanovi. Brojni nalazi svjedoče o davnom životu biljaka i životinja, zarobljenim u tlu i kamenim stijenama. Djeca su iskazala veliko zanimanje za iskopine, osobito za one u kojima su vidljive školjke, sačuvane milionima godina. Svaku su pomno pregledala, zapažala detalje i osobitosti. U kutiji iznenađenja za svakog mališana je pripremljena morska školjka koju su ponijeli svojim kućama. Osim zornog učenja, gospodin Bortek je i putem plakata prezentirao povijest zemlje te zanimljivosti iz geologije i biologije, znanosti koje su usko povezane.

S djecom skupine Bubamara, odgojiteljicama Jasnom i Draženkom te geologom Željkom Bortekom upoznao se i Josip Gregac, koordinator  udruge Lijepa naša, najveće ekološke udruge  u Republici Hrvatskoj. Gospodin Gregac je došao u naš vrtić kako bi se upoznao s aktivnostima koje smo do sada proveli, s obzirom da smo aplicirali za Zelenu zastavu uključivanjem u program rada za Eko škole, odnosno Eko vrtiće

Vrijedne aktivnosti radnika vrtića, susreti i suradnja s roditeljima, pojedincima, stručnjacima različitih profila i našom zajednicom u cjelini oplemenjuju i obogaćuju djetinjstvo naših najmlađih sugrađana. Uloženi trud, rad i dobra volja za dijeljenjem znanja i iskustava, no prije svega radost druženje još jednom se pokazalo kao dobitna kombinacija, na radost mališana i odraslih.

Tekst i fotografije: Snježana Kanđera

magistra predškolskog odgoja