Tko su trolovi, a tko divovi?

Tko su trolovi, a tko divovi? Gdje žive vile? Tko su Domaći, a tko Stribor? Odgovore na ta pitanja doznala su djeca iz skupine „Jabuka“ koja zadnja tri tjedna proučavaju mitske likove iz bajki i priča različitih kultura. Potaknuli smo radoznalost i kreativnost djece te kroz različite sklopove aktivnosti svjedočili kreativnim idejama i rješenjima. Djeca su na primjeren način doznala činjenice o neobičnim bićima iz priča. Saznali smo da djeca u Norveškoj slušaju priče o trolovima, dok su na našem teritoriju zastupljeniji divovi i vile. Upoznali smo se sa zastavama (simboli) država u kojima se pojavljuju spomenuti mitski likovi, potražili ih na karti svijeta, uspoređivali udaljenosti. Uz suradnju roditelja prikupili smo foto materijale od kojih su djeca izradila plakat o trolovima. Ugostili smo mag.educ.phil.et hist Hrvoja Tržića koji je djeci pričao priče i zanimljivosti o mitskim likovima.  Kroz različite likovne tehnike te uporabom različitog dopunskog i neoblikovanog materijala nastali su zanimljivi radovi mitskih likova viđenih dječjim očima.  Osobito zanimljive bile su priče I.B.Mažuranić „Šuma Striborova“, „Regoč“  te „Palunko i njegova žena“ ispričane kroz niz slika, kazalište sjena te kratak animirani film, a kroz koje su djeca upoznala hrvatske mitske likove poput Stribora, Regoča, Domaćih, Djeve Zore, Kosjenke. Vrlo su se rado uživljavali u uloge likova, stvarali nove priče, zaplete te pronalazili nova rješenja.

Tekst i fotografije: Valentina Stanković Dervić

Vrtićanci iz Podgorača

Od 02.10 do 06.10. obilježili smo Dječji tjedan. U mnoštvu aktivnosti djeci je najzanimljivija radno-stvaralačka aktivnost “Izradi igračku”. Ove godine su sami izradili frizbi (od papirnatih tanjura), kućicu za male igračke, te “kišni štap”. Bili su ponosni jer su sami napravili igračke i sretni jer su ih nosili kući. Usput su naučili da nije sav otpad smeće. Naime, kućicu su pravili od ambalaže deterdženta, a kišni štap od kartonske role.

U tjednu od 9.10. do 13.10. planirane aktivnosti su bile vezane uz Dane kruha – dane zahvalnosti. Nisu znali od čega nastaje brašno. Pogledali smo film “Od zrna do kruha”, pročitali nekoliko slikovnica na tu temu, a sami su u mužaru pokušali usitniti pšenicu i zaključili da to nije ni malo lako. Tradicionalno svake godine mijesimo kiflice koje vrlo brzo nestanu.

Tekst i fotografije: Tihana Barić

Jesenka

U posjet nam je došla Jesenka i „začarala“ djecu svojom pojavom i pričom. Ponovili su ono što znaju o godišnjem dobu jeseni i naučili nešto o prijateljstvu. Djeca su Jesenki pokazala ono što znaju – brojalice i pjesme o pekaru, kestenu, medi i kruškama, jabuci…, a ona ih je počastila plodovima jeseni. Susret pun doživljaja za sva osjetila.

tekst i fotografije: Tihana Barić