Draga naša djeco, dragi naši roditelji i suradnici!

Nova pedagoška godina je započela u drugačijim okolnostima nego ikada do sada. Obilježile su ju mjere koje provodimo vezano uz prevenciju COVID-19.

No, sve nas to nije spriječilo da organiziramo niz aktivnosti i sadržaja kojima smo omogućili bezbrižniji i lakši proces adaptacije našim mališanima, osobito djeci koja su po prvi puta naši polaznici. Dan po dan, savladavali smo izazove koji su bili pred nama, a tako nastavljamo i ubuduće.

S radom je počeo naš Područni vrtić u Jelisavcu. Ponosni smo na ovaj projekt, njegovu realizaciju i završetak. U dvije skupine djece je upisano tridesetšest polaznika iz Jelisavca, Lile, Lađanske, Velimirovca i Našica. Zaposleni su novi radnici. Sve to doprinosi boljem standardu i kvalitetnijim uvjetima odrastanja djece rane i predškolske dobi.

Podrška smo obiteljima, s roditeljima razvijamo intenzivan partnerski odnos, što se prepoznaje i vrednuje.

U tjednu smo kojim obilježavamo dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Zahvaljujemo za sve dobro kojim smo okruženi, za svu pažnji koju posvećujemo jedni drugima.

Ravnateljica

Snježana Kanđera,

magistra predškolskog odgoja

Od bočice do voćkice

Poštovani roditelji!

Želimo Vas obavijestiti o akciji sakupljanja plastičnih boca vezano uz EKO projekt „Od bočice do voćkice“.

Sakupili smo ukupno 310,00 kuna. U srijedu, 26.2.2020. godine iskoristili smo sunčano prije podne te otišli u nabavku jaglaca na tržnicu te mini voćke jabuke koju smo kupili u „Drvenjari“. Djeca su se s nestrpljenjem vraćala u vrtić da bi što prije zasadila kupljeno. Aktivno su sudjelovali svi, od kopanja, sadnje, do zalijevanja. Uživaju u ovakvim aktivnostima i raduju se nastavku istih.

Zahvaljujemo svima koji sudjelujete u ovome projektu jer bez Vaše pomoći ne bi mogli organizirati ovakve aktivnosti ( roditeljima, djedovima i bakama, jednoj baki koja ima unuka u skupini „Kruška“, kolegicama iz skupine „Jabuka“, našim vrijednim spremačicama, tajništvu, ravnateljici, psihologinji te majstoru Nikoli koji sve naše sakupljene boce redovito odvozi u trgovinu i mijenja za novac ).

Ekološke aktivnosti DV Zvončić Našice-Grad Našice

Naši gosti: Željko Bortek, geolog Našicecementa  i Josip Gregac, koordinator  udruge Lijepa naša

Suradnja vrtića s članovima obitelji djece uvijek je u interesu najmlađih. Posjete, susreti, zajedničke aktivnosti i druženja donose nova iskustva, znanja, razvijaju kompetencije ne samo najmlađih nego i starijih. Svaki susret ili gostovanje u skupinama vrtića i za odrasle je poseban doživljaj. Promatrajući aktivnosti i ponašanja mališana, nerijetko izražavaju čuđenje i oduševljenje onim što djece znaju, za koja sve područja pokazuju interes.

Tako je bilo i  6. ožujka 2020.godine. Skupinu Bubamara odgojiteljica Jasne Resler i Draženke Marček posjetio je geolog Našicecementa Željko Bortek, ponosni djed jedne djevojčice iz ove skupine.

Cilj susreta i druženja je bio upoznati djecu s geološkim nalazima stijena i minerala te ostacima fosila, s područja Našica i Orahovice. Prezentirana je povijest i poveznice između Panonskog i Jadranskog mora. Uz suglasnost uprave Našicecementa dio iskopina poklonjen je vrtiću, na čemu zahvaljujemo, kao edukativno i materijalno dobro ovoga kraja koje će naći svoje prikladno mjesto u našoj predškolskoj ustanovi. Brojni nalazi svjedoče o davnom životu biljaka i životinja, zarobljenim u tlu i kamenim stijenama. Djeca su iskazala veliko zanimanje za iskopine, osobito za one u kojima su vidljive školjke, sačuvane milionima godina. Svaku su pomno pregledala, zapažala detalje i osobitosti. U kutiji iznenađenja za svakog mališana je pripremljena morska školjka koju su ponijeli svojim kućama. Osim zornog učenja, gospodin Bortek je i putem plakata prezentirao povijest zemlje te zanimljivosti iz geologije i biologije, znanosti koje su usko povezane.

S djecom skupine Bubamara, odgojiteljicama Jasnom i Draženkom te geologom Željkom Bortekom upoznao se i Josip Gregac, koordinator  udruge Lijepa naša, najveće ekološke udruge  u Republici Hrvatskoj. Gospodin Gregac je došao u naš vrtić kako bi se upoznao s aktivnostima koje smo do sada proveli, s obzirom da smo aplicirali za Zelenu zastavu uključivanjem u program rada za Eko škole, odnosno Eko vrtiće

Vrijedne aktivnosti radnika vrtića, susreti i suradnja s roditeljima, pojedincima, stručnjacima različitih profila i našom zajednicom u cjelini oplemenjuju i obogaćuju djetinjstvo naših najmlađih sugrađana. Uloženi trud, rad i dobra volja za dijeljenjem znanja i iskustava, no prije svega radost druženje još jednom se pokazalo kao dobitna kombinacija, na radost mališana i odraslih.

Tekst i fotografije: Snježana Kanđera

magistra predškolskog odgoja

U našem voćnjaku

Vrijeme je rezidbe voćaka.

Lijepo, sunčano vrijeme iskoristili smo i ove godine te se prihvatili posla u našem voćnjaku. Skupina Kuškice odgojiteljica Jadranka Lukavski i Ljiljana Fehir marljivo je uređivala oko stabala koja će roditi mirisnim plodovima.

Uz stručnu pomoć domaćice Jelene Fišer i domara Nikole Dendisa posao je uspješno dovršen. Djeca su sudjelovala u nošenju odrezanih grana do mjesta za odlaganje.  Aktivnosti se pridružila studentica Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Dora Kurtek. Nakon marljivog rada na svježem zraku, djeca su slatko ručala. Mnogi tanjurići ostali su prazni!

Tekst i fotografije: Jadranka Lukavski

      Ljiljana Fehir

                                                                                                     Dora Kurtek

Jesenska svečanost

Jesenskom  svečanošću djeca i radnici vrtića su proslavili bogatstvo jeseni, njezine  mirise boje i okuse. Pekle su se kokice, jelo se mirisno voće.

Svaka skupina je imala svoju radionicu, a tu je bilo: slikanja, modeliranja, nizanja, lijepljenja, korištenja prirodnih i neoblikovanih materijala i plodova jeseni. Istraživačkim  aktivnostima obogaćena su iskustava i znanja djece. Pjevale su se zajedničke pjesme. Lijepo vrijeme doprinijelo je sveukupnom dojmu šarenila, topline i razdraganosti djece. Još jedno sjećanje na dane provedene u našem vrtiću.

Tekst i fotografije:

Snježana Kanđera

Zasadi drvo, ne budi panj

24.listopada 2019. godine

U dvorištu vrtića je posađeno pet stabala: dvije magnolije, ukrasna jabuka, ljetni jorgovan i krasoplod. Stabla su nam donirali naši suradnici Zlatko Katruša i Rudolf Fuderer. Djeca su sudjelovala u sadnji, uz pomoć svojih odgojiteljica Jasne Majer i Valentine Stanković Dervić. Proučavale su se biljke, zemlja i jedna kišna glista. Aktivnosti se pridružio i Nikola Dendis, kućni majstor, te su mladice ubrzo našle svoje mjesto ispred našeg vrtića.  Povod za sadnju je bila inicijativa „Zasadi drvo, ne budi panj“ kojom se skreće pozornost na značaj prirode koja nas okružuje, u kojoj živimo i koju treba čuvati. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti. Razvijanje i njegovanje ekološke kulture i ekoloških navika bitan je zadatak koji provodimo kontinuirano s našim polaznicima, njihovim obiteljima i našom društvenom zajednicom.

Tekst: Snježana Kanđera

Fotografije: Snježana Kanđera

Valentina Stanković Dervić