POSJETA MEDICINSKE SESTRE VRTIĆU

U odgojno-obrazovnoj skupini „Leptirić“ dana 22.03. 2019. godine u goste je došla Željka Gjurić, medicinska sestra iz Opće županijske bolnice Našice, ispred Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS). Ovaj susret je organiziran kako bi se djeca upoznala sa zanimanjem medicinske sestre, čime se ona bavi i na koji način.

Nakon što je opisala djeci svoje zanimanje i neke od samih postupaka i situacija u radu, gospođa Željka prezentirala je kratko predavanje o higijeni i opasnostima na koje djeca uvijek trebaju paziti.

Djeci je pokazala dio sredstava s kojima radi pri svakodnevnom obavljanju posla: medicinske kape, zavoje, gaze, rukavice, zaštitne maske. Demonstrirala je kako se pravilno služi pojedinom opremom. U interakciji s djecom podijelila je nekolicinu uzoraka, da ih djeca i sama probaju primijeniti na njoj. Pomagala im je i objašnjavala postupke rada. Na ovom susretu gostovala su djeca iz skupine „Pčelica“. Po završetku aktivnosti djeca su svoju gošću nagradila crtežima koje su izradila za ovu prigodu.

 

Tekst i fotografije: Željka Moguš, odgojiteljica

 

Tko su trolovi, a tko divovi?

Tko su trolovi, a tko divovi? Gdje žive vile? Tko su Domaći, a tko Stribor? Odgovore na ta pitanja doznala su djeca iz skupine „Jabuka“ koja zadnja tri tjedna proučavaju mitske likove iz bajki i priča različitih kultura. Potaknuli smo radoznalost i kreativnost djece te kroz različite sklopove aktivnosti svjedočili kreativnim idejama i rješenjima. Djeca su na primjeren način doznala činjenice o neobičnim bićima iz priča. Saznali smo da djeca u Norveškoj slušaju priče o trolovima, dok su na našem teritoriju zastupljeniji divovi i vile. Upoznali smo se sa zastavama (simboli) država u kojima se pojavljuju spomenuti mitski likovi, potražili ih na karti svijeta, uspoređivali udaljenosti. Uz suradnju roditelja prikupili smo foto materijale od kojih su djeca izradila plakat o trolovima. Ugostili smo mag.educ.phil.et hist Hrvoja Tržića koji je djeci pričao priče i zanimljivosti o mitskim likovima.  Kroz različite likovne tehnike te uporabom različitog dopunskog i neoblikovanog materijala nastali su zanimljivi radovi mitskih likova viđenih dječjim očima.  Osobito zanimljive bile su priče I.B.Mažuranić „Šuma Striborova“, „Regoč“  te „Palunko i njegova žena“ ispričane kroz niz slika, kazalište sjena te kratak animirani film, a kroz koje su djeca upoznala hrvatske mitske likove poput Stribora, Regoča, Domaćih, Djeve Zore, Kosjenke. Vrlo su se rado uživljavali u uloge likova, stvarali nove priče, zaplete te pronalazili nova rješenja.

Tekst i fotografije: Valentina Stanković Dervić